Gasbuik

Heeft je konijn last van een gasbuik?

Gasbuik heet officieel Tympanie en is de medische term voor trommelzucht, opgeblazenheid of overmatig gas in het maagdarmstelsel. Je herkent dit meestal door een opgeblazen buik, sloomheid en/of verminderde eetlust. Gasbuik is een veel voorkomende aandoening bij konijnen. Het kan ontstaan bij alle situaties en aandoeningen die een verandering in het maagdarmstelsel veroorzaken. Het is heel pijnlijk en kan dodelijk zijn. Daarom is het is belangrijk dat er snel ingegrepen wordt. Denkt u dat uw konijn last heeft van een gasbuik, neem dan direct contact met de dierenarts op. Een konijn met een gasbuik of een konijn dat niet eet is een serieus probleem

 

Bij Tympanie (gasbuik) en ileus (verstopping of verminderde darmpassage) gaan de maag en darmen uitzetten. Deze uitrekking is zeer pijnlijk. Het konijn stopt met eten, is sloom, gaat soms op zijn zij liggen, kortom het is erg ziek! Symptomen die op kunnen treden:

  • Sloomheid
  • Verminderde eetlust
  • Opgezette en pijnlijke buik
  • Kleine en weinig of geen keutels of soms diarree (eventueel met slijm)
  • Tekenen van pijn: tandenknarsen of zelfs gillen
  • Shock en sterfte

Diagnose
Door te kloppen op de buik (percussie) kunnen we ter hoogte van het gas in de maag en darmen een ping geluid horen. Alsof je tegen een ballon tikt. Als het niet te pijnlijk is kunnen we de buik van het konijn doorvoelen (palperen) en voelen waar gas zit en of er een darmverstopping is. Met röntgenfoto’s kunnen ze het spijsverteringsstelsel in beeld brengen en zien waar de lucht en verstopping zich bevindt en hoe ernstig het is.