RHD / VHD

VHD /RHD

RHD / VHD is een dodelijke virusziekte die voorkomt bij konijnen. VHD staat voor Viral Haemorrhagic Disease.
VHD / VHD is erg besmettelijk en wordt overgebracht door direct contact. Bv door besmet materiaal zoals bodembedekking, hokken, geplukt gras, via vogels of zelfs via schoenzolen.

Ook word het overgebracht door stekende insecten zoals vlooien en muggen. Het virus wordt uitgescheiden in de urine en ontlasting. Het virus kan lang overleven op schoenen of kleding.
VHD /RHD is een snel verlopende ziekte die vrijwel altijd dodelijk is. Konijnen jonger dan zes tot acht weken zijn doorgaans niet vatbaar voor deze ziekte.VHD komt in Nederland ook bij wilde konijnen voor en kan worden overgebracht op huiskonijnen. Het is daarom erg belangrijk om uw konijn hiertegen te beschermen, zowel door besmetting zoveel mogelijk te voorkomen als door uw dieren te laten inenten.Om besmetting te voorkomen is goede hygiëne belangrijk. Zorg ervoor dat wilde konijnen geen contact kunnen maken met uw konijnen. Probeer insecten en vlooien te weren: gebruik horren in huis, gebruik eventueel horrengaas voor het hok en zorg ervoor dat het hok goed schoongemaakt wordt.

Gebruik geen giftige chemische stoffen om muggen en vliegen te doden, deze kunnen schadelijk zijn voor het konijn. Pluk geen gras en andere planten in gebieden waar ook wilde konijnen voorkomen als uw konijnen niet gevaccineerd zijn tegen VHD, en spoel alles goed af.